Мама и бебе

Вредно ли е наистина кафето за децата?

Повечето хора вярват, че кафето не е здравословно. То често ги прави нервни и раздразнителни, особено ако приемат дневно големи количества от него.

В средновековието кафето се е смятало за наркотик и първите магазини за кафе в Европа са били затваряни като извършващи незаконна дейност. Днес нещата са по-различни и консумацията на кафе е значителна в многобройните кафенета, по офисите и в къщи. Малко хора обаче предполагат, че кафето може да има здравословно въздействие като превенция на различни здравословни проблеми или да бъде важна хранителна добавка. Някой дори казват, че то е подходящо и за децата.

Изследвания на Националния Здравен Институт (САЩ) предполагат, че хората, които изпиват по 6 чаши кафе всеки ден са изложени на много по-малък риск (50% за мъжете и 30% за жените) за заболяване от диабет тип II в сравнения с хора, които не консумират ежедневно кафе. Изследователите не са установили дали горният ефект се дължи на кофеина или на други съставки в кафето. Някои от съставните вещества на кафето като магнезия например се смята, че подобряват ефикасността на инсулина, така че полезността на кафето вероятно е в различни посоки. Кафето също подпомага намаляването на риска от Паркинсон, цироза на черния дроб, рак на дебелото черво и дори камъни в жлъчката.

Според Института за Изследване на Кафето към Медицинския център на Университета Вандербилд кафето също може да помогне да се намали риска от Алцхаймер при хора, които го пият дълго време. В същото време, то може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания или да го намали в зависимост от наличието на други фактори като стрес и индивидуалното здравословно състояние на човека.

Кафето е сложна смес от химикали, много от които се получават при процеса на печене и варене. Изследването на въздействието и ползите на тези съставки са в много начална фаза. Съществуват повече от 800 ароматични компонента в чаша кафе. Няма съмнение, че бъдещи проучвания ще открият други ефекти на консумацията на кафе върху човешкото здраве.

Вредно ли е кафето за децата?

Според доктор Томас Де Паулис от Университета Вандербилт за разлика от повечето родители, които обикновено не дават на децата си да пият кафе, то вероятно не е толкова вредно колкото се смята. Както при възрастните хора, кафето подобрява концентрацията и може да помогне на децата да се справят по-добре при учене, на тестове или на изпити. Общата умствената дейност в дългосрочен план обаче не се влияе от приемането на кафе. Той също смята, че при децата, които пият кафе с мляко е по-малко вероятно да изпаднат в депресивни състояния отколкото другите деца.

Има разбира се и отрицателни последици от консумацията на кафе, повечето от които са свързани с пиенето на големи количества. За някои хора обаче и особено за децата дори една чаша кафе може да има негативно въздействие. Не трябва да се забравя, че децата по някога приемат кофеин и от други източници като безалкохолните напитки.

Според Националния Здравен Институт консумацията на кофеин при децата трябва да се наблюдава внимателно. Въпреки, че той не е вреден в умерени количества, може да окаже негативен ефект при храненето на децата. Напитки със съдържание на кофеин може да заместят полезни храни като млякото например. Детето може да започне да се храни по-малко, защото кофеинът намалява апетита. При някои хипер активни деца дори се препоръчва напълно да се избягва приемането на кофеин.

Кофеинът може да влоши проблеми със сърцето или да причини нарушения на нервната система. Тъй като той има стимулиращо въздействие, може да предизвика и симптоми като нервност, раздразнителност и хиперактивност. Кофеинът също е пристрастяващо вещество, и може да предизвика дискомфорт ако сте свикнали и пропуснете дневна си доза кафе. В допълнение, може да има и други краткосрочни странични ефекти, като например киселини в стомаха, главоболие, стомашни проблеми и повишено кръвно налягане.

В заключение, може би не е толкова лоша идея да дадете на вашето дете да пробва чаша не много силно кафе, за да видите как ще реагира неговия организъм. От друга страна обаче, редовната употреба на кафе или други напитки с кофеин най-вероятно ще навреди на младия организъм на детето.