За дома и градината

Тенденциите при потребителските кредити

Тенденциите при потребителските кредити

За последните години кредитния сектор у нас претърпя някои значително промени. Тези промени предопределят и до днес тенденциите при потребителските кредити у нас.

Както добре знаете финансовата и икономическа бездна, в която изпадна света през 2009 година и която се задълбочи в следващите определи тежката ситуация, в която се оказа и родната икономика. Все повече домакинства намалиха своите приходи по една или друга причина, като започна силно да се усеща недостиг на средства.

Въпреки, че българското домакинство е свикнало да се справя в подобни ситуации, то настоящата сякаш му дойде в повече и все повече хора започнаха да прибягват към тегленето на потребителски кредити. За разлика от други периоди обаче този път не банките бяха тези, към които се обърнаха хората, а напротив небанковите кредитни организации, отпускащи бързи потребителски заеми.

За последните 2 години в сектора за бързи кредити се случва истински бум на кредитирането. Това от своя страна е продиктувано и от още няколко фактора. Сред тези важни причини са бързото одобрение, предлагано от тези организации, а също така и минималния обем документи, които те изискват за отпускане на заем. При тях не се налага подобно на банките да представяте документ за доказване на доход, което от своя страна мотивира хиляди хора, загубили работата си да се обърнат за помощ именно към тях.

Бързите кредити срещу лична карта са на практика потребителски кредити, отпускани при малко по-специфични от стандартните условия. При тях размера на самия заем е около 1000 до 2000 лева, като срокът за погасяването му също е кратък – около 12 месеца максимум (зависи от политиката на конкретната кредитна компания). Въпреки по-високата лихва, която трябва клиентите да покриват, то те все пак предпочитат да действат бързо и решително и да получат нужните им пари на заем в рамките на един час, вместо да се размотават с дни по банковите офиси.

В контекста на посочените по-горе причини се очаква и през тази година пазара на бързи кредити в България да е изключително динамичен и да продължи да се развива в посока на подобряване на услугите си и задоволяване в максимална степен на потребителските потребности. Все повече хора се доверяват взимат пари до заплата, за да изкарат до края на месеца.