болкоуспокояващи
Козметика и здраве

Опасни ли са всички болкоуспокояващи?

болкоуспокояващи
Болкоуспокояващи лекарства

Ежедневно приемаме лекарства за различни неща: главоболие, болки в стомаха, за сън, против умора и какво ли не. Рядко обаче си даваме сметка колко вредни са всъщност те. Могат ли наистина да ни навредят всички болкоуспокояващи? Донякъде, смятат лекарите. И затова ни съветват да не ги приемаме като бонбони, защото лесно развиваме толеранс към тях. Не трябва да прибягваме до лекарства за щяло и нещяло, особено без лекарска намеса. Кои са случаите, в които можем да заменим болкоуспокояващите с други, безвредни продукти?

При настинка – вместо аспирин или парацетамол може да пиете чай с мед и лимон. Ще ви помогне също толкова добре, защото ще затопли тялото ви, помагайки ви да се изпотите и да изкарате токсините. За сваляне на температура се използват методи като компреси с оцет и други подобни, които също дават добри резултати, особено при бебета.

При главоболие и друго неразположение – 90% от регистрираните случаи на главоболие са свързани с преумора, недостатъчно сън, стрес или проблеми с храненето. Затова, наспете се добре преди да посегнете към болкоуспокояващо лекарство за вашето главоболие.

Винаги търсете алтернативни методи, вместо да бързате към химикалите, защото и към тях може да се пристрастим.

Кои са най-подценяваните болкоуспокояващи?

Изследване сочи, че най-често злоупотребяваме с болкоуспокояващи като тези за настинка, за главоболие, както и лекарствените продукти за болки в корема. Най-подценяван е аспиринът, който се пие за почти всичко, а всъщност можем да минем и без него.

Болкоуспокояващи лекарствени продукти не трябва да се приемат на принципа „заболи ме нещо – трябва да изпия хапче за него“. Освен това, не трябва да ги смесваме с други лекарствени продукти или алкохол, защото можем сериозно да се натровим.

Нека не забравяме, че тялото ни е достатъчно умно и съвършено и само може да се справи с различни неща, без да го тъпчем с лекарства.

Важно е да знаем, че към всички болкоуспокояващи може да привикнем. Затова употребата им трябва да бъде основателна и не прекомерна. Затова, най-добре се обръщайте към вашия лекар, без да прибягвате с лека ръка към всяко лекарство, което може да се консумира без рецепта.

Източник: Център Жива за лечение на зависимости