Мама и бебе

Колики и диария при бебетата ( лечение, причини )

Колики и диария при бебетата

Проявят се към втората седмица след раждането. Продължават до края на 3-4 месец. След хранене детето става неспокойно и плаче силно, почти пискливо.
Подува се коремчето, а червата къркорят, бебето присвива крачета. Това състояние може да продължава с часове.

Най-важно е да се знае, че това са колики, срещат се често и не предизвикват увреждания.

Причините за колики

 

Преди всичко незрялостта на организма на малкото бебе.
Въздуха, който бебето поглъща докато суче.
Газовете, които се образуват в стомхчето и червата на бебето.

Как да помогнем на бебето?

 

  1. Първо – необходима е консултация с лекаря, за да бъдат отхвърлени подозренията за други спешни състояния.
  2. Второ – по време на храненето се правят 2-3 прекъсвания, за да се оригне бебчо и да освободи стомахчето си от погълнатия въздух.
  3. Трето – когато бебето се храни с шише, отворът на биберона трябва да е малък.

Другите варианти са използването на специални медикаменти за предотвратяване на коликите, като например капки против колики, съдържащи симетикон (капки Саб симплекс).

При колики, подуване и газове – Боботик Форте

Диария при бебетата

 

Как да сте сигурни, че бебето ви страда от диария?

Ако понякога се случва бебето ви да изхожда редки изпражнения, това все още не е причина да се тревожите, че то страда от диария. В случай обаче, че настъпи рязка промяна в обичайното състояние на бебето и то започне да се изхожда по-често от обикновено, изпражненията му са редки и много по-воднисти, тогава вероятно се касае за диария.

Новородените обикновено се изхождат до десет пъти на ден, докато малко по-големите бебета – по няколко пъти на ден или пък веднъж или два пъти седмично. При всяко бебе това е различно и майката е тази, която трябва да знае точно каква е нормалната честота за нейното бебе.

Нормалните изпражнения при кърмачетата, които все още не са преминали на твърда храна, обичайно са жълтеникави, меки или течни. Много родители казват, че ранните изпражнения миришат на млечна суроватка. Тъй като изпражненията на бебето могат да променят консистенцията си в зависимост от приетата кърма, майката лесно може да разбере по мириса, ако нещо не е наред. Изкуствено хранените бебета обикновено се изхождат веднъж или няколко пъти на ден и изпражненията им са жълти или жълтокафяви на цвят, имат по-гъста консистенция и миришат малко.

Когато бебето започне да яде и твърда храна, изпражненията му ще станат по-твърди и ще променят консистенцията си, ще започнат също и да миришат повече от преди. Ако твърдите изпражнения започнат да се разводняват отново това може и да е сигнал за диария. Тя понякога е придружена със силна и неприятна миризма.

Докато тежките форми на диария не могат да не бъдат забелязани дори и от най-небрежните родители, то в много голяма част от останалите по-леки случаи болестта преминава труднозабележимо и не представлява сериозна опасност за здравето на детето, освен ако не се стигне до дехидратация. Ако бебето няма някакво друго заболяване и приема много течности, диарията вероятно ще отшуми за няколко дена.

Научи повече за коликите при новородените тук: http://bobotic.bg/koliki-pri-bebeta/

Какви са причините за появата на диария?

Диарията би могла да бъде причинена от вирусна инфекция, като например гастроентерит или от бактериална инфекция. Проблемът може да е също така причинен и от паразити, лечение с антибиотици, алергия към мляко или при приемане на по-големи количества плодови сокове.

Гастроентерит

Гастроентеритът (наричан още стомашен грип) е възпаление на стомаха и червата, което причинява диария при бебета, деца и възрастни. Често срещан е и може да бъде причинен от много различни вируси. Ако бебето ви има диария, съпроводена със стомашни спазми, повръщане и лека температура, вероятно се касае за форма на гастроентерит. Най-важното е да внимавате детето да приема достатъчно храна и течности, защото в противен случай е възможно да се стигне до обезводняване.

Бактериална инфекция

Тежка форма на диария с или без повръщане, стомашни спазми, кръв в изпражненията и температура са симптомите на заболяване, причинено от вирус или бактерия от типа на E. coli или салмонела. Някои от тези инфекции са леки и минават от само себе си, но други като причинените от E.coli (срещат се в меса, които не са били подложени на достатъчна термична обработка при готвене) могат да бъдат много сериозни. Така че ако бебето ви проявява описаните по-горе симптоми, най-добре го заведете на лекар, който ще го прегледа и ще изследва детето за наличието на бактериална инфекция.

Паразити

Паразитните инфекции също могат да причинят диария. Ламблиазата например се причинява от микроскопични паразити, живеещи в червата. Паразитите се разпространяват лесно между децата, когато те се събират в групи (в детската ясла например). За лечението им са нужни специални медикаменти. Най-добрият начин да бъде спряно разпространението на такива инфекции е добрата хигиена като редовното измиване на ръцете след смяна на пелените.

Антибиотици

Ако детето ви има диария по време или след курс на лечение с антибиотици, тя би могла да бъде свързана с лекарствата. Разговаряйте с лекаря за алтернативни медикаменти и за справяне със страничния ефект.

Причинени от хранителния режим

Прекаляването с плодовите сокове (особено с тези, съдържащи сорбитол и високи нива на фруктозата), както и твърде много подсладени напитки, биха могли да разстроят детското стомахче и да причинят редки изпражнения. Коригирането на хранителния режим би трябвало да разреши проблема до няколко дена. Моментът и дозата на плодовите сокове, които трябва да започне да приема бебето, могат да бъдат определени най-точно при консултация с личния педиатър.
Неправилно приготвеното адаптирано мляко също може да причини диария. Затова четете внимателно упътването на опаковката и спазвайте точно препоръчваните съотношения.

Алергия към млякото

Алергиите към млякото също биха могли да причинят диария, а понякога и повръщане. Ако бебето ви е алергично, то би могло да прояви симптоми в рамките на няколко минути до няколко часа след приемане на краве мляко или млечни продукти. Ако се съмнявате, че диарията е причинена от млякото, обърнете се към педиатъра си.

Как да се справите с диарията?

При вземане на нужните мерки диарията рядко е сериозен проблем, но ако позволите детето да се дехидратира, то може да се наложи дори постъпване в болница. Вашата първа грижа в такава ситуация е то да приема достатъчно течности. Ако диарията не е съпроводена с повръщане, продължете с кърменето или с даването на адаптирано мляко. Ако детето не може да задържа тази храна, незабавно извикайте лекар. Избягвайте подсладените течности и неразредени плодови сокове. Те съдържат захар, която ще извлече вода в червата и ще влоши диарията.

Проучванията показват, че бактериалните култури в киселото мляко са безопасен и ефективен начин да се намали силата и продължителността на диарията. Това е лесен начин да се справите с проблема, особено ако бебето харесва вкуса на киселото мляко. Важно е да избирате кисело мляко с lactobacillus или живи култури.

Ако бебето ви се чувства зле по време на периода на диарията, създайте му най-комфортни условия и се старайте да поддържате пелените му сухи. Бъдете нежни и грижовни. При смяна на пелените използвайте крем, който да предпази бебешкото дупе от зачервяване, което може да е мъчително за детето.

Кога да повикате лекар?

Обадете се на лекаря незабавно, ако бебето ви е по-малко от три месеца и има диария. Ако детето е по-голямо, извикайте лекар при диария, придружена с:

  • повръщане;
  • признаци на дехидратация – пресъхнали устни, липса на уриниране за повече от шест часа;
  • кръв в изпражненията;
  • висока температура – над 38.3 С при бебета от три до шестмесечна възраст; над 39.4 C при деца над шестмесечна възраст;
  • ако детето отказва да се храни.

При болки и висока температура: Панактив ( Ибупрофен )

Как да предпазите бебето си от диария?

Следвайте съветите по-горе в зависимост от ситуацията. За диарията, причинена от инфекция, честото миене на ръцете, е най-добрата защита, тъй като микроорганизмите, причиняващи болестта, се предават лесно. Измивайте със сапун както ръцете на детето, така и вашите собствени, особено след смяна на пелените му. Добрата хигиена на храната също би могла да намали риска, тъй като опасните бактерии биха могли да се разпространят и чрез не добре измити плодове и зеленчуци.