За дома и градината

Кои са най-полезните видове кухненски ножове

Модерните кухненски ножове са един от най-важните аксесоари във всеки съвременен дом. Точно от тях зависи не само скоростта на работа, но и безопасността на този, който се е заел да приготвя храната. Перфектният нож трябва да притежава няколко качества, например – да е удобен, остър и лесен за наточване. На пазара могат да се видят много кухненски ножове, доста различни както по цена, така и по външен вид и материал на производство. Но за какво най-вече да следите, когато искате да се сдобиете с подходящ кухненски нож?

Видове кухненски ножове

В зависимост работата, която ще се върши с тях, кухненските ножове се делят на няколко вида. Стандартният кухненски нож е има острие, което е дълго 12-15 см. Тъй като размерът му е много удобен, той може да се ползва за рязане на всеки един продукт.
В колекцията кухненски ножове на всяко домакинство трябва да има и така нареченият нож за рязане на зеленчуци. Той се отличава с малко острие и дължина до 10 см. Най-често се използва за белене на ябълки, лук, картофи и други.

„Нож на готвача“

Още един много популярен модел е така нареченият „нож на готвача“, който разполага с острие, дълго от 15 до 30 см, а широчината е между 2 и 4 см. Върши перфектна работа за обработка на месо и билки и зеленчуци, риба, плодове, включително и по-обемни – зеле или тиква. Заради впечатляващите си размери и сравнително високото си тегло, този модел е предпочитан предимно от силния пол.
С комплект от гореспоменатите модели всяка домакиня може лесно да се справи с повечето задачи в кухнята. Но, разбира се, не пречи да се сдобиете и с други модели кухненски ножове.

Назъбени кухненски ножове

Например, такива за рязане на хляб, сладкиши и домати. За този вид рязане се използват специални назъбени кухненски ножове. Режещият им ръб не е равен, а е снабден с вълнообразни зъби, които най-често са разположени единствено от едната страна на острието. Поради особеността на формата си ножът разрязва продуктите под няколко ъгъла наведнъж, без да е необходимо този, който реже, да полага големи усилия или да оказва силен натиск върху ножа.