етерични масла
Козметика и здраве

Кои етерични масла помагат срещу стрес и напрежение?

Етеричните масла не са просто ароматни натурални продукти. Те разполагат както с разкрасяваща, така и с терапевтична функция. Но освен да лекуват определени заболявания, с ароматерапия можем да лекуваме и душата. Установено е още преди стотици години, че био маслата на някои билки спомагат за намаляване на стреса. Редица растителни екстракти под формата на масла се препоръчват и при наличие на тревожност, безпокойство и нервно напрежение.

Ако ви е писнало от синтетичните скъпи лекарства и предпочитате да лекувате нервите и лошото си настроение с етерични масла на достъпни цени, останете с нас. Ще ви запознаем с онези от тях, които могат ефикасно да ви помогнат при напрежение и стрес.

Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула е едно от най-популярните етерични масла изобщо. Причината е, че то има разнообразни и много на брой терапевтични, а дори и разкрасяващи функции. Лавандулата дори се използва за дезинфекция, както и в борбата срещу някои видове вредители у дома. Използването на етерично масло от лавандула в ароматерапията от векове наред се свързва с неговото релаксиращо и успокояващо действие. То намалява усещането за напрежение, спомага за преодоляване на негативните мисли и подобрява настроението.

Етерично масло от здравец

Здравецът се свързва с множество ползи за здравето, като една от тях има пряка връзка с влиянието му върху нервната система. Етеричното масло от здравец се препоръчва за добавяне във вашия дифузер. Разнесен в помещението, ароматът му ще подобри не само настроението, но и работоспособността ви. Билката успокоява при нервна възбуда и значително намалява усещането за умора. Освен това, специалистите са на мнение, че растението може да ви помогне при честа смяна на настроенията.

Етерично масло от иланг-иланг

Това екзотично и красиво цвете също се бори успешно с емоционален срив, напрежение, превъзбуда и негативни мисли. Етеричното масло от иланг-иланг бързо премахва усещането за безпокойство, но и значително подобрява вашата мотивация и самочувствие. Ароматерапевтите го препоръчват при наличие на паник атаки, защото контролира страха и разочарованието.

Етерично масло от бергамот

Това е поредното растение, което балансира функциите на нервната система. При негативни емоции то може да ви помогне в тяхното преодоляване. Етеричното масло от бергамот спомага за овладяване на напрежението, като действа стимулиращо върху секрецията на основните хормони на щастието – допамин и серотонин. Според медицинските експерти това растение има спомагателен ефект и в лечението на депресия.

Етерично масло от салвия

Салвията действа пряко върху централната нервна система. Растението има балансиращ ефект върху хормоните, в това число и хормоните на щастието. Според някои учени, етеричното масло то салвия може да подпомогне в борбата срещу заболявания като тревожност, безпокойство и депресия. Ароматът на растението е особен, но ако ви е приятен, задължително го пробвайте в случай на стрес и напрежение.

Масло от розмарин

Розмаринът по начало се свързва с грижата ни за кожата. Но истината е, че растението притежава и много други полезни действия върху нашето тяло, съзнание, ум и емоции. Доказано е, че етеричното масло от розмарин подпомага справянето със стреса и дори може да намали усещането за гняв, както и да намали негативното мислене и емоции.

За да постигнете успех срещу напрежението и стреса с етерични масла, е важно да заложите на качествени и екологично чисти продукти. Поръчайте онлайн избраната от вас ароматерапия единствено и само от предварително проверен източник, който работи с органични продукти. По този начин ще предотвратите и риска от алергични реакции и отравяне.