отопление
За дома и градината

Какво най-ефективно отопление да изберем за нашата баня

За съжаление в тази част на планетата се налага често да употребяваме думата отопление не за удоволствие, а по необходимост. Хората, обаче имат различни разбирания, когато се говори за отопление. За едни отоплението означава да нацепиш дърва за огрев или да хвърлиш кофа с въглища в „кюмбето”, а за други отоплението е свързано с това да натиснеш копчето на климатика. Вероятно всеки от нас, когато намръзне от студ в някой мразовит зимен ден завижда неистово на живущите в онази част на планетата където няма зима, но все пак избор има, или избирате подходящ начин за отопление или си купувате билет за Африка. Е, всъщност май изборът не е особено голям. Остава да дадем отговор на въпроса какъв вид отопление да изберем, за да ни бъде най – топло, най – евтино, най – лесно и най – красиво вкъщи.

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, тъй като всичко опира до конкретните финансови, технически възможности и предпочитания. За да Ви улесним в изборът на отопление ще споменем основните видове разпространени у нас и техните предимства и недостатъци. Най – популярни методи:

  • отопление на твърдо гориво с печки (включително отопление на пелети)
  • отопление на твърдо гориво с котли за парно, термопомпа, радиатори
  • отопление на газ
  • отопление електрически отоплителни уреди (отоплителни печки)
  • парно отопление с радиатори за отопление
  • конвектори за отопление
  • лъчисто отопление
  • отопление с климатик (включително с инверторни климатици)

Истината, е че всеки от методите в определени случаи е най – удачен сам по себе си, но все пак кой е по – добър от останалите. За да дадем отговор на този въпрос ще изходим от следните критерии: най – силно топлоотдаване, най – ниски режийни разходи, максимална липса на усилие и най – красив дизайн. Като се замислим над това най – силното топлоотдаване и най – истинската топлина, която може бързо и ефективно да ни сгрее е тази от твърдите горива. Едва ли има някой, който би отрекъл, че най – добрият начин да се стоплиш е пред камината. Освен това естествената топлина не изсушава въздуха като климатиците например. Ако говорим за най – ниски месечни разходи отново твърдото гориво надделява като се има предвид цената на електричеството. Сред твърдите горива в момента най – евтино излиза да използваш битова газ. Това означава, че за да изберем победител в нашата класация трябва да изберем красив уред, с който се работи бързо и лесно и се захранва с газ. Това моментално дава отговор на въпросът кой е най добрият начин за отопление. Явно домът ни би бил най – топъл, с най – малко финансови разходи и с най – малко усилия, ако използваме отопление на газ чрез газов котел и красиви радиатори и лири за баня.

Естествено газификацията не е стигнала до всички (топлофикация не я споменаваме, защото там месечните сметки са напълно непредвидими, а и не във всеки град има централно отопление) и първоначалната инвестиция е малко по скъпа от това да си купиш обикновен електрически радиатор, но вложените пари верояно ще бъдат спестени от сметки още в първият отоплителен сезон. Освен новите модели невероятни радиатори и лири за баня, които от скоро се предлагат и на българския пазар разбрахме, че са пуснали и газови котли със стайни термостати, които имат опцията да се регулират от разстояние чрез GSM изпращайки SMS чрез, който задавате кога да загрее котелът и каква температура да поддържат радиаторите в домът Ви. На всичкото отгоре този лукс струвал допълнително 100 или 200 лева, а това както разбирате е в състояние да спести много, много повече.